jerome powell fed 591006

Meglepő bejelentést tett Jerome Powell: Lehet, hogy nem lesz több kamatemelés a Fedtől


Véget ért az esemény

Jerome Powell befejezte a sajtótájékoztatót, a legfontosabb mai fejlemények az alábbiakban olvashatók:

  • A Fed ma 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatot, amely így 5%-ra nőtt (ez a kamatfolyosó teteje, az alja 4,75%).
  • A jegybank kamatelőrejelzésében 5,1%-os szintet vetített előre év végére, ez megfelelt a decemberi jelzésnek, viszont jócskán az SVB-csőd előtt árazott szint alatt volt (a legfrissebb piaci árazás év végére 4,5%).
  • Jerome Powell elnök is megerősítette, hogy a további kamatemelések már nem feltétlenül szükségesek, a pénzügyi feltételek ugyanis szigorúbbá válnak a bankpiaci aggodalmak miatt, ez pedig segít az infláció elleni harcban.
  • Az infláció továbbra is kulcsfontosságú, ezért ha a jegybank azt látja, hogy további lépésekre lesz szükség, akkor kamatot fognak emelni. Sok a bizonytalanság még ezzel kapcsolatban, a mai kamatelőrejelzés nem vehető készpénznek.
  • A bankrendszer stabil, nem jellemzőek a problémák a legtöbb bankra, a jegybank nem tart komolyabb pénzügyi válságtól. A jelenlegi helyzetnek viszont hatása lesz a reálgazdaságra és az inflációra, mindkettőt lefelé húzza kissé.
  • A Fed kezdeményezi a bankfelügyeleti szabályok módosítását, és hamarosan bejelenthetik a vizsgálatok konklúzióit, valamint független vizsgálatok is zajlanak majd. Jerome Powell szerint az SVB vezetése sokat hibázott, ez vezetett a bajhoz.
  • Előrejelzéseiben a Fed továbbra sem vár recessziót az idei évre, és a decemberi 0,5%-os növekedési prognózist 2023-ra csak kis mértékben, 0,4%-ra módosították, jövőre 1,2%-os növekedést várnak (ezt nagyobb mértékben húzták le). Az infláció (PCE) idén átlagosan 3,3% lehet szerintük.

A Fed legközelebb május 3-án tart kamatdöntő ülést.


Kamatvágásra nem számítanak a Fednél

A kamatvágás nem része az alapforgatókönyvünknek”

– mondta Powell arra a kérdésre, hogy egyeztettek-e egy lehetséges jövőbeli kamatvágásról. A Fed ma közzétette kamatelőrejelzését, amely szerint év végére 5,1%-os kamatszintet várnak, ami gyakorlatilag megegyezik a ma beállított 5%-os szinttel.

Powell azt is elmondta, hogy a jegybank a mérleggel kapcsolatos politikájáról ma nem egyeztettek. Ennek értelmében a Fed továbbra is havi 95 milliárd dollár értékben adja el a mérlegében felhalmozott eszközöket (többségében államkötvényeket, kisebb részben jelzálogleveleket).


Megvalósítható még a “puha landolás”

Powell szerint még mindig megvalósítható a “puha landolás”, (ami azt jelenti, hogy az infláció komoly reálgazdasági károk nélkül mérséklődik), még mindig létezik ez a lehetőség, és Powell hisz benne, hogy ezt a Fed el tudja érni.

A Fed mai közleményében közölte, hogy a bankválságnak lesz hatása a reálgazdasági aktivitásra, ugyanakkor előrejelzésében sem idén, sem jövőre nem várnak GDP-visszaesést. Ugyanakkor azt is hangsúlyozzák, hogy nagyon komoly a bizonytalanság.


Powell nem tudja, mennyi bank lehet veszélyben

Arra a kérdésre, hogy mennyi banknak lehetnek még problémái, Powell nem tudott válaszolni. Azt ígérte, hogy a jegybank saját vizsgálatának az eredményeit hamarosan ismerteti majd az alelnök, Powell ezeket egyelőre nem akarja ismertetni, mert félinformációk közlése szerinte nem lenne helyes.


A munkanélküliség nőni fog

Powell már a sajtótájékoztató elején is elmondta, hogy az infláció letörése érdekében a gazdaságnak lassulnia kell a potenciális növekedési szint alá, míg a munkanélküliségnek átmenetileg növekednie. A Fed a közleményben az idei évre 4,5%-os munkanélküliséget jelzett előre, és Powell most elmondta, hogy ez csupán egy előrejelzés, és arra alapszik, hogy a Fed monetáris politikája hatásos lesz az infláció ellen. A jegybankelnök megismételte a kijelentést, hogy a munkaerőpiac most túl erős, ami nincs összhangban az inflációs céllal.


Visszahúzták a dollárt 1,09 alá

A dollár jelentős gyengülésbe kezdett a kamatdöntés és Powell sajtótájékoztatója után, megérintette az 1,09-et az euróval szemben, de a fontos szint egyelőre erős ellenállásnak bizonyult, a dollár visszajött 1,086-ra. De még ezzel is 0,9%-os gyengülésben van, és a mai döntés és a bejelentés inkább a dollárgyengülés irányába mutat.

EUR/USD árfolyamának alakulása

chart 43676


Ez nem a kamatemelések leállítása

Powell egy kérdésre válaszul elmondta, hogy a Fed ma nem a kamatemelések leállítását jelentette be, hiszen ha szükség lesz további kamatemelésekre, akkor ismét emelni fognak. A jelenlegi bizonytalan környezet közepette viszont úgy látják, hogy nem feltétlenül lesz már szükség kamatemelésekre, de a helyzet gyorsan változhat. A Fed továbbra is szorosan figyeli a beérkező adatokat, és ennek fényében döntenek majd – mondta.


Powell nem kommentálja a kormányzati politikát

Powell megkapta azt a kérdést, hogy a jegybanknak szüksége lenne-e a fiskális politika támogatására ahhoz, hogy mérséklődjön az infláció. A jegybankelnök azt mondta, hogy ők semmilyen formában nem kommentálják a fiskális politikai döntéseket, nem adnak tanácsokat a számukra.

A pénzügyi stabilitás helyreállítása a Fed felelőssége, és ezt el is fogjuk érni mindenképpen

– mondta.


Nem adjuk fel az infláció elleni harcot

A Fednek az a célja, hogy az infláció visszatérjen a 2%-os célhoz, amit nem feltétlenül a kamatemelésekkel kell elérni, ha a pénzügyi feltételek szigorodásával történik meg, a Fednek az is megfelelő – mondta. De azt hozzátette Powell, hogy jelenleg még lehetetlen megmondani, hogy ez a helyzet hova fut ki, folyamatosan monitorozni fogják a helyzetet.

Annyi biztos, hogy végül annyit fogunk lépni, ami elég lesz az infláció letöréséhez

– mondta Powell. Ezzel egyértelműen azt az üzenetet küldték, hogy az inflációs harcot nem áldozta fel a Fed a pénzügyi stabilitás oltárán.


Hibázott az SVB vezetése, szigorodnak a szabályok

Jerome Powell szerint a Silicon Valley Bank vezetése sok hibát követett el, túlzott kockázatot vállaltak, ezt a kockázatot nem fedezték le, a betéteseik ezzel tisztában voltak, és olyan mértékben vonták ki a betéteiket, amilyenre még nem volt példa.

Powell szerint a Fed elkezdte felülvizsgálni a jelenlegi szabályozási környezetet, fel kell tenni a kérdést, miért történt ez. A jegybankelnök szerint a Fed javasolni fogja a bankfelügyeleti szabályok felülvizsgálatát.

A bankrendszerben általánosan viszont egyáltalán nincs probléma – mondta Powell.

Ennek ellenére – mivel ez az eset megtörtént -, felül kell vizsgálni a szabályokat.


Tovább gyengül a dollár

A mai jegybanki üzenetek hatására tovább gyengül a dollár, már az 1,09-et is átvitte az euróval szemben. Már 1,2%-os gyengülésben van ma arra a jegybanki üzenetre, hogy talán már nem lesznek további kamatemelések.

EUR/USD árfolyamának alakulása

chart 43674


Ezért nyújtott segítséget a jegybank

Azért hozta meg a döntést a Fed a bankrendszernek és a betéteseknek nyújtott támogatásról, hogy a fertőzés ne terjedjen át a többi bankra és ne járjon szélesebb hatásokkal.

Ez nem arról a két bankról szólt

– mondta Powell a döntésről, amelyben a jegybank segítséget nyújtott a betéteseknek és többletlikviditást nyújtott a bankrendszer szereplőinek.

Powell szerint lesz független vizsgálat az SVB ügyében, és ő személyesen támogatja ezt.


“Lehet, hogy szükséges lesz még valamilyen lépés”

A bankválsággal kapcsolatban elmondta, hogy a bankok erős helyzetben vannak, a betétek biztonságban vannak, a jegybank lépései határozottak és gyorsak voltak, de a jelenlegi helyzetben a hitelkihelyezések feltétele szigorodni fog, ez pedig úgy működik, mint a kamatemelés. Ezért Powell ismét elmondta, hogy

már nem a további kamatemelések szükségességét hangsúlyozza, hanem a némi további monetáris politikai lépések esetleges szükségességét.

Egy visszakérdezésre arról, hogy ez mit is jelent, Powell elmondta, hogy jelenleg nem szeretne a “lehetséges” és az “esetleges” szavaknál többet mondani a jövőbeli monetáris politikáról. Ez is alátámasztja, hogy mennyire bizonytalan a mai helyzet.


Nem feltétlenül lesz már kamatemelés

Jerome Powell elmondta a beszédében, hogy továbbra is elkötelezett az infláció elleni harcban, ami még mindig magas. A jegybankelnök egy ponton azt mondta, hogy “további lépésekre lesz szükség”, de azt is kijelentette, hogy ez nem feltétlenül kamatemeléseket jelent. A kijelentésre tovább gyengült a dollár, már 0,9%-os gyengülésben van, 1,087-en áll.

EUR/USD árfolyamának alakulása

chart 43672


Tovább gyengül a dollár, erősödnek a piacok

A dollár gyengülésnek indult a mai kamatdöntés hatására, mivel a Fed kamatelőrejelzése szerint már csak nagyon kevés kamatemelés várható, vagy semekkora (lásd lentebb). A dollár most 0,8%-os gyengülésben van az euróval szemben, ez még 0,3% volt a döntés előtt. A részvénypiacok pluszban vannak (lásd erről szóló cikkünket, befűzve ebben a cikkfolyamba).

Jerome Powell elnök elkezdte a sajtótájékoztatót, a kijelentései további piacmozgásokat hozhatnak.

EUR/USD árfolyamának alakulása

chart 43670


Alig lesz már kamatemelés a Fed szerint

Közzétették az úgynevezett dot plotot is, a jegybank saját kamatelőrejelzését. A jegybank akárcsak decemberben, most is azt jelezte előre, hogy

a kamatszint év végén várhatóan 5,1%-on áll majd.

Noha a kamatelőrejelzés decemberhez képest nem változott, ez mégis jelentős könnyítésnek tekinthető, a Fed ugyanis bankcsődök hiányában egészen biztosan jócskán felfelé, akár 6% környékére is növelte volna az előrejelzését az inflációs és a munkaerőpiaci adatokra reflektálva. Azzal, hogy most csak 5,1%-os kamatemelést jeleznek év végére, megerősítették, hogy a bankproblémáknak lesz hatása a kamatpályára.

dot plot marcius jo 591014

Már a közleménybe is beleírták, hogy a bankszektor problémái a pénzügyi feltételek szigorításával kihatnak a gazdaságra és az inflációra, és ez tisztán látszik a kamatelőrejelzéseken is. A piac az ülés előtt azt várta, hogy év végére 4,5% lesz a kamatszint, ehhez képest az előrejelzés magasabb – de a bankválság előtt még 5,75%-os év végi kamatszintet árazott a piac. Nem volt várható, hogy a Fed a mainál alacsonyabb kamatszintet jelez előre a kamatpályában év végére.

Ha valóban 5,1% lesz év végén a kamatszint – ami cseppet sem biztos, hiszen a mai kamatelőrejelzés semmire nem kötelezi a jegybankárokat a következő döntéseken -, akkor mához képest már csak 10 bázispontos emelés jön. Mivel általában (de nem szükségszerűen) 25 bázispontokkal lép a jegybank, azt lehet mondani, hogy a kamatdöntő testület most a kamatemelési ciklus leállítása és a további 25 bázispontos emelés között billeg.

Messze még az év vége természetesen, de az erős üzenet, hogy a Fed szerint a jelenlegi helyzet érdemben módosítja a kamatpályát, és reálgazdasági hatásokkal is jár majd.

A Fed nemcsak az idei évre, de a következő évekre is közzéteszi a kamatszintek várható alakulását (persze ez is csak előrejelzés):

  • 2024 végére a decemberi 4,1%-ról 4,3%-ra húzták fel a várható kamatszintet,
  • 2025 végén pedig 3,1% lehet a kamatszint, azaz az egyensúlyi 2,5% felett (utóbbit a következő években eléri a kamat a jegybank szerint, de értelemszerűen hosszú távon kötelező ezt írniuk).


Íme az előrejelzések

A jegybank kissé lefelé módosította a GDP-előrejelzését az idei évre, de még így sem vár recessziót. Ez alapján úgy tűnik, hogy a pénzügyi rendszer problémáinak reálgazdasági hatása enyhe lesz a Fed szerint, noha a következő évre vonatkozó előrejelzést is lefelé módosította. Az idei inflációs számot kismértékben felfelé módosították, a munkanélküliségre vonatkozó előrejelzések érdemben nem változtak.

A Fed előrejelzései
GDP-növekedés
Előrejelzés2022202320242025
2023 március0,4%1,2%1,9%
2022 december0,5%0,5%1,6%1,8%
2022 szeptember0,2%1,2%1,7%1,8%
Infláció (PCE)
Előrejelzés2022202320242025
2023 március3,3%2,5%2,1%
2022 december5,6%3,1%2,5%2,1%
2022 szeptember5,4%2,8%2,3%2,0%
Munkanélküliség
Előrejelzés2022202320242025
2023 március4,5%4,6%4,6%
2022 december3,7%4,6%4,6%4,5%
2022 szeptember3,8%4,4%4,4%4,3%
Forrás: Fed, Portfolio   


További kamatemelések lesznek

A jegybank szorosan figyeli az eseményeket, és értékelik a beérkező adatokat, jelenleg úgy gondolják, hogy némi további kamatemelésre lesz szükség ahhoz, hogy az infláció visszatérjen a 2%-os célhoz. A jegybank a beérkező adatok közül figyelembe veszi az inflációs adatokat, számolnak a monetáris politika késleltetve érződő hatásával, és a pénzügyi folyamatokat is vizsgálják majd.

A Fed közleményébe beleírták, hogy a jegybank az eddig folytatott ütemben folytatja a mérlegében felhalmozott értékpapírok eladását (havi 95 milliárd dollár értékben folytatják a mennyiségi szigorítást), és ismét belekerült a fontos mondat: “a Bizottság erősen elkötelezett az infláció 2%-ra csökkentésében.”

Kötelező elemként belekerült a közleménybe, hogy a jegybank kész minden eszközét kiigazítani a céljaival összhangban.


Az inflációval kezdenek, de megemlítik a pénzügyi stabilitást is

A jegybank a közleményt az inflációval kezdi: leírják, hogy az áremelkedés mértéke továbbra is túlzottan nagy, miközben a munkaerőpiac túl erős – ez nem új elem, az eddigi közlemények is a magas inflációval és az inflációs kockázatokkal kezdődtek.

Rögtön a második bekezdésben megemlítik viszont a bankszektor helyzetét. A meglehetősen tömör fogalmazású közleményben a Fed leírja, hogy a bankrendszer stabil és ellenálló, de a jelenlegi helyzet vélhetően a pénzügyi feltételek szigorodásával jár majd,

és a Fed szerint lesz hatása a reálgazdaságra, a foglalkoztatottságra és az inflációra is,

noha a pontos hatások még nem megjósolhatók. A jegybank szorosan figyeli az eseményeket.

Már önmagában is fontos, hogy a Fed beleírta a közleménybe, hogy a bankszektor helyzetének számításaik szerint hatása lehet a reálgazdaságra a pénzügyi feltételek szigorodásán keresztül, ez ugyanis azt jelenti, hogy alacsonyabb kamatpálya is elegendő lesz az infláció mérséklődéséhez.


Itt a döntés: 25 bázispont

A jegybank a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal emelte meg az irányadó kamatot. Az irányadó kamatsáv ezzel 4,75-5%-ra nőtt.


A dollár gyengüléssel várja a kamatdöntést

Két perc múlva jön a kamatdöntés, a dollár gyengüléssel várja, 0,3%-ot veszített ma értékéből az euróval szemben, kicsivel 1,08 alatt a jegyzés. Az amerikai részvénypiacokon nagy a nyugalom egyelőre, a vezető indexek a tegnapi szint környékén.

Két perc múlva megtudjuk, hogy döntött a jegybank.


Hamarosan jön a Fed kamatdöntése

A bankválságok közepette ült össze tegnap a Fed kamatdöntő testülete, és hamarosan kiderül, hogyan döntöttek. A piaci szerint a jegybank 25 bázisponttal emelheti az irányadó kamatot, de ennél is fontosabb, hogy milyen előrejelzést tesznek a várható kamatpályáról.

A piac szerint a jegybank a korábban vártnál alacsonyabb kamatpályát fog közölni, a kamatemelések ugyanis rontják a bankok helyzetét, márpedig a pénzügyi stabilitás felülírja még az inflációs célt is rövid távon.

A Fed álláspontja eddig teljesen ismeretlen,

ezért kulcsfontosságú lesz a mai ülés. A döntés – annak tartalmától függően – ezért heves paci reakciókat hozhat magával.

A kamatdöntést és a sajtótájékoztatót ebben a cikkben követjük, a cikk 7 óra után percről percre frissül. A piaci reakciókat egy másik cikkben követjük, bővebb felvezető elemzésünk pedig itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images